Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-includes/theme.php on line 576

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-content/plugins/xe-flickr/xe-flickr.php on line 11
Livet, lyset, valget og lysbryteren. at |fatman|

 

November 2006
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  


Livet, Lyset, Valget Og Lysbryteren.


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-content/plugins/xe-flickr/xe-flickr.php on line 47

kors.jpgStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier nei til folkeavstemning om statskirkens framtid og Trond Giske, vår alles kjære kirkeminister, har gitt sterke sterke signaler i favør av statskirken
For en tid tilbake ble «Gjønnes-utvalget» satt på saken, og kom fram til at kirke og stat burde skilles, men vår kjære «spirituelle leder» kommer med hardtslående argumenter som eksempelvis menighetsrådene har delte meninger om dette. Enn resten av folket? Får vi lov til å mene noe om saken? Selv om jeg tviler på det sterkeste at en folkeavstemning ville ha resultert i at statskirken ville blitt oppløst, men da hadde man nå fått lov til å ta et valg.
Men det er ikke uttalelsen om at folkeavstemning ikke skal bestemme statskirkens framtid som gjør meg litt amper, det er det faktum at Norge faktisk har en statskirke, og at Trond Giske faktisk støtter statskirkens eksistens. Vi hører alle at dette er en tradisjon, en måte å tenke på som er inkorporert i vår sinn, vel, det var apartheid også inntil den opphevet. Et annet argument, dog ikke brukt så ofte, er at dette står i grunnloven. Vel, dersom man hadde tatt seg bryet og lest den originale grunnloven hadde man oppdaget at Jødene var nevnt på en ikke så hyggelig måte der også, men dette er nå fjernet. Hvorfor kan ikke dette også bare forsvinne? Det er jo åpenbart at dette overhode ikke er riktig, men fremdeles skal vi holde oss fast til arkaiske tradisjoner.

Som en innbygger av dette landet hvor staten har bestemt hvilken religion som er den riktige, selv om vi hele tiden hører at alle religioner og livssyn er sidestilt, føler jeg det litt galt at vi går ut å dømmer andre land og ledelsen i andre land for ting som er galt. Det er et gammelt ordtak som heter: «Man ser flisen i andres øyne, men ikke bjelken i sitt eget». Og jeg føler at dette stemmer rimelig bra i dette tilfellet også.

Internasjonale-menneskerett.jpgFor en tid tilbake var det en artikkel i en av hovedstadsavisene hvor en mann fra Tyrkia hadde blitt intervjuet og han var forferdet over at Norge hadde en statsreligion og som han så pent sa det; selv Tyrkia hadde dette adskilt. Kanskje det er på tide at vi lærer av andre land? Kanskje tiden er inne for at vi skal slippe å ha en kirke styrt av staten. Jeg har personlig ingenting i mot de som velger å tro, snarere tvertimot. Men de har fått lov til å ta dette valget selv, og jeg mener vi andre skal ha lov til å ta et tilsvarende valg.

I en undersøkelse foretatt av Norsk Respons for A-magasinet i 2006 svarte 29 prosent at de tror på Gud. Vi kan da anta at de resterende ikke tror på de Kristnes Gud; hva de tror på er vel egentlig irrelevant, det som er relevant er at Norge trenger et flertall for å gå inn i EU, og dersom man skal velge at folket skal bestemme skal man ikke da også kreve et flertall?

Nå er det argumentet presentert i siste avsnittet egentlig bare tull, men satt her for å lage et eksempel. Det er vel slik at Staten overhode ikke burde blande seg med hva folk tror på. Er ikke det opp til alle og enhver?

Altså, kirken skal gjerne få bestå som institusjon, jeg vil bare at staten skal holde fingrene sine vekk, og at de som velger å besøke denne arkaiske institusjonen skal få lov til fortsette med det, de som velger å la være, skal også få lov til det. Ingen vesentlige endringer foruten dette med staten med andre ord.

Mange mener at dette bør sammenlignes med helsevesenet hvor alle har lik rett til behandling. Og det er vel det jeg har prøvd å si hele veien. Alle skal ha lik rett til tro og livssyn. Vi liker jo å tro at alle pasienten blir behandlet likt i helsekøen og alle er like mye verd når det kommer til hvem som skal opereres når. Det samme bør gjelde når det kommer til tro og livssyn også. Alle er like mye verd og staten skal ikke gjøre forskjell.


3 Responses to “Livet, Lyset, Valget Og Lysbryteren.”

  1. 1 Rocky

    Ja, verden går framover. Jeg rinner i hu et gammelt sitat som omhandlet taterbarn fra Tidsskrift for Den Norske lægeforening i 1934:
    «De fleste er sinker, og skaffer skolen meget bryderi. (…)De arver sine foreldres slette intelligens. De hører til et undermåls folkeferd som stadig rekrutteres fra samfunnets bunnfall. Intellektuelt sett står de norske omstreifere i klasse med negere, meksikanere og indianere(…)».

  1. 1 Πακέτο διακοπών για Ρώμη
  2. 2 aktoploika taksidia

Leave a Reply