Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-includes/theme.php on line 576

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-content/plugins/xe-flickr/xe-flickr.php on line 11
Black Sabbath at |fatman|

 

December 2006
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Black Sabbath


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-content/plugins/xe-flickr/xe-flickr.php on line 47

bslogo.JPGDet er på tide at man ser tilbake, tilbake på den tiden da heavy metal var i sin spede begynnelse, til den tiden da musikken var noe nytt, til den tiden bandene laget sin egen musikk, en musikk som ikke var produsert til døde av personer med hunger for penger, og bare penger. Jeg snakker om reaksjonen som kom etter de «glade» 60-årene. De fleste har et band fra denne epoken som vi trykker til brystet og er villig til å proklamere for hele verden at dette er grunnen til at vi elsker musikk, ja, til at vi forguder heavy metal. Det er mange å velge mellom; men det er et band, som for meg, regjerer alene på toppen: Black Sabbath!

Black Sabbath

bsbs.jpg

Lukk øynene, la tanker dine gå tilbake til Birmingham,
året er 1970. Ozzy Osbourne, Tony Iommi, «Geezer» Butler og Bill Ward går inn i et studio og lager det som skal vise seg å bli et av verdens første og ikke minst et av de beste metal albumene noen gang laget. Platen bærer samme navn som de har valgt for bandet sitt; Black Sabbath. Det er på denne platen vi får høre kanskje det beste intro-sporet som noen gang prydet en LP. Du kan sikkert høre regn, vind, torden og ikke minst kirkeklokkene i det fjerne, Ozzy sin vokal fyller høytalerene, mens instrumentene sakte bygger opp dette mesterverket. Ahh, metal har aldri vært det samme siden!

Paranoid

bspar.jpgSenere samme år går de tilbake til studio og lager et nytt album, et album hvis tittelmelodi står som et monument i musikkhistorien; vi snakker her om platen, og ikke minst sangen, Paranoid. Dersom du ikke har hørt den enda er jeg dessverre redd for at du enten er døv eller har levd i et musikkløst vakuum. Dette er en klassiker, en sann klassiker, en av de klassikerne du bør ha hørt. I tillegg til «Paranoid» inneholder denne platen sporet «Hand of Doom», sangen som av mange regnes å være den første «Doom Metal»-sangen laget, og den sangen som har gitt nettopp «Doom Metal» navnet sitt, og for en sang.

Master of Reality

bsmor.jpgÅret etter, altså i 1971, går våre fire helter nok en gang i et studio og resultatet blir «Master of Reality». Nok en fantastisk plate. I løpet av 2 år har Black Sabbath sluppet 3 av de beste metal-platene noensinne produsert. Sanger som «Children of the Grave», «Lord of This World» og «After Forever» gjør denne platen til kanskje til nå den beste platen deres. Jeg regner med at de fleste på den tiden ikke regnet med at det var teknisk mulig å lage bedre plater enn «Black Sabbath» og «Paranoid», men det kan virke som de tok feil, skammelig feil. Ingen kan fortelle meg at det ikke begynner å rykke kraftig i «rockefoten» når introen til «Children of the Grave» spilles.

Volume 4

bsvol4.jpgSom fjerde plate på 2 år slippes «Volume 4» tidlig på høsten 1972. En om mulig mer variert plate enn deres debut. Dette er en reise i sjangere, dog ikke like rå, uhøvlet og dyster som dens forgjengere; er dette et album som man slett ikke skal avskrive med det første. Deres første skikkelige ballade «Changes» har blitt spilt sikkert en gang for mye allerede, men det skader ikke å høre på den en gang til. Bare for å mimre tilbake til den gang da. Det er vel ikke en hemmelighet at jeg mener dette albumet overhode ikke er like bra som de tre første, men jeg sier ikke med dette at det er et dårlig album, så langt derifra, det er bare ikke på samme høyde som «Black Sabbath», «Paranoid» og «Master of Reality».

Sabbath bloody Sabbath

bssbs.jpgEtter denne såkalte nedturen kom det som må beskrives som tidenes opptur. Black Sabbath var tilbake i studio og nok en gang samlet de kreftene rundt det som jeg personlig mener er det beste albumet de noensinne laget, og et album som ligger på min personlige «Topp 3»-liste. Nemlig albumet «Sabbath Bloody Sabbath». Dette er Black Sabbath på sitt beste, dette er faktisk musikk på sitt beste. Det er med denne platen Black Sabbath virkelig har hamret sin vei inn i mitt hjerte. Dette er grunnen til at jeg hører på musikk. Denne platene er det jeg vil beskrive som tilnærmet perfekt. Jeg mangler ord for å beskrive hvor utrolig bra denne platen. Det eneste jeg kan gjøre er å be deg dra til nærmeste platesjappe, kjøpe den (eller samleboksen «The Black Box»), sette den i CD-spilleren. Slå av datamaskiner, TV og mobiltelefoner, sett deg ned for deg selv og la lyden fylle rommet rundt deg og nyt det, bare nyt det!

Sabotage

bssab.jpgDet beste med det hele er at det ikke er over enda, i 1975 ble nok et av de virkelig klassiske Black Sabbath albumene spilt inn; «Sabotage», en mektig konkurrent til «Sabbath bloody Sabbath», og kampen foregår vel enda hvilket av disse albumene som er det beste. Jeg har som tidligere nevnt allerede tatt mitt standpunkt, men som med meninger generelt kan dette ha forandret seg om et år. «Sabotage» er nok en vannvittig sterk plate, en plate som i likhet med «Sabbath bloody Sabbath» bare må nytes. Med disse seks siste albumene har Black Sabbath sikret seg en plass på toppen, med det er kun med disse platene; som det så pent heter: «What goes up, must come down».

Dersom du allerede har hørt en del Black Sabbath lurer du vel sikkert på hvorfor jeg ikke har nevnt de to siste albumet Ozzy synger på? Vel, det er album best gjemt og glemt. Og bør kun tas fram for å skremme barn når de har vært slemme eller nekter å høre på foreldrene sine. Faktisk så vifter jeg med armene mine nå og sier med bestemt stemme: «Dette er ikke albumene du leter etter.»


6 Responses to “Black Sabbath”

 1. 1 Bernie

  Sjekk buksene til Ozzy på Sabotage plata:-) Er en av grunnene til at coveret blir omtalt som ett av de styggeste som er laget ever! Men coveret gjenspeiler heldigvis ikke musikken, for den er genial! Har av og til en trang til å omtale Ozzy som far!

 2. 2 Kent Vegard

  Ozzy er, eller var, den store Fader. Noe av “heltestatusen” forsvant rett i dass i det jeg så ham på TVen i en serie om familiens liv … Traumatisk om du spør meg …

 3. 3 Fairies Wear Boots

  Ozzy er i kaftan. Det er Bill Ward som er i rød trikot.

 1. 1 | F A T M A N | » Blog Archive » Metallica
 2. 2 Black Rain at |fatman|
 3. 3 The Best of Coverlåter at |fatman|

Leave a Reply