Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-includes/theme.php on line 576

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-content/plugins/xe-flickr/xe-flickr.php on line 11
Metallica at |fatman|

 

April 2007
M T W T F S S
« Mar   May »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  


Metallica


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-content/plugins/xe-flickr/xe-flickr.php on line 47

metallicatoppers.jpgAlle har et forhold til Metallica, enten de liker det eller ikke. Metallica er vel det bandet innen metal som har hatt størst kommersiell suksess. Vel, de og Iron Maiden selvfølgelig. Mange hardbarkede metalfans beskriver Metallica gjerne i en litt nedlatende tone, og hinter ofte frampå at dette ikke er ordentlig “metal”. Jeg må innrømme at jeg er en av disse. Jeg har en lei tendens til å glemme at Metallica har noen fantastiske sanger. Til og med hele album som virkelig er bra.

Hvorfor har jeg et ambivalent forhold til Metallica?
Vel, det hele startet vel med utgivelsen av «The Black Album». Missforstå meg rett, det er en veldig god plate, den er så gjennomført at man får inntrykk av at platen er overprodusert og nesten, i mangel på et bedre ord, sterilisert. Av mange blir dette kalt «Bob Rock-syndromet», men uansett hva man sier om platen så solgte den godt og Metallica fikk helt sikkert fått seg noen nye tilbedere. Nå er salgstall overhode ikke en målestokk over hvor bra en plate er. Regner nesten med at Britney «Oh noes I shaved my head» Spears solgte like mye av sine album uten at det sier noe om kvaliteten på musikken.
Hadde nå bare Metallica fortsatt slik så skulle jeg egentlig ikke sagt noe, selv om «The Black Album» var overprodusert, var det et bra album. Mange veldig gode sanger, et og annet utskudd, men det er det på de fleste plater. Judas Priest presterte jo å legge sangen «Loch Ness» på deres ellers så fantastiske album «Angel of Retribution». (Nei, jeg tilgir dem aldri!) Det er hva Metallica presterte å gi ut etter «The Black Album», ja, egentlig utgivelsen av «The Black Album» som virkelig plager meg. Jeg har overhode ikke noe imot at et band utvikler seg, prøver noe nytt eller forsøker å redefinere seg selv, men som min kjære far bruker å si:«Det er forskjell på å barbere seg og å skjære av seg hodet».

Platene «Load» og «Reload» er vel et glimrende eksempel på nettopp dette. Platene er ikke dårlig i seg selv, hadde det vært et annet band enn Metallica som gav dem ut regner jeg med at de hadde fått en litt bedre mottakelse. Det er vel bare det at de fleste hadde forventet noe bedre av Metallica …
Metallica har gitt ut en del album siden de startet, og noen av dem er, som tidligere, nevnt veldig bra. Det er nå i det minste min konklusjon etter å ha hørt igjennom dem alle opp til flere ganger de siste ukene. Nå er jeg kanskje mitt syn farget av litt sentimentalitet, men skitt au, det er jo det musikk handler om: Følelser, mer bestemt skape følelser. Her er i alle fall min gjennomgang av de platene som er kommet så langt fra Metallica.

Kill’em All

killem_cover.jpgMetallicas første album, utgitt i 1983. Jeg skal være den første til å nevne at det ikke er verdens beste album. Sangene er ofte ikke av verdens beste kvalitet, men albumet har stor affeksjonsverdi for meg. Selv om det overhode ikke er det beste albumet til Metallica er det noen sanger her som virkelig trekker opp; «Kill’em All» og «The Four horsemen» virkelig får rockefoten til å gå. På denne tiden var Dave Mustaine, jepp, han karen som startet «MegaDeth», med og platen bærer preg av det, det vil vel mer presist si at han ikke spilte inn selve platen, men var med å skrive eller influere de fleste sangene.
Karakter: 7/10

Ride the Lightning

ride_the_lightning.jpg«Ride the Lightning, et konseptalbum om døden, ble utgitt i 1984. I motsetning til «Kill’em All», synes jeg denne platen er mye mer gjennomført. Alle sangene oser egentlig kvalitet, det er selvfølgelig enkelte som hever seg over resten; For «Whom the Bell Tolls» og «Fade to Black» er de virkelig store klassikerne fra dette albumet. Og jeg vil påstå at dersom du ikke har hørt disse har du et stort svart hull i den musikalske delen av hjernen din. Vel, i det minste for folk som liker heavy metal er dette å regne som et must. Skal ikke presse dette på alle og enhver, men dette er virkelig sanger som er verd å ha hørt minst en gang før du pakker sammen og tar turen til de evige jaktmarker.
Karakter: 8/10

Master of puppets

MasterPuppets.gif Hvor skal jeg begynne monn tro? Dersom jeg skulle trekke fram sanger som var veldig gode fra denne platen kan jeg egentlig bare gjengi de sangene som er på platen, alle sammen faktisk. Dersom jeg skulle trekke fram en sang som jeg mener er bedre enn de andre måtte det være «Battery». Dette er for meg den beste platen de noen gang har laget, og høyst sannsynlig den beste platen de noen gang kommer til å gi ut. Mange mener dette er den første trash-platen (av kommersiell verdi), jeg vil dog påstå at det er feil. Slayer gav ut «Reign in Blood» samme år, og den er faktisk mer trashete(om det er er en gang er et ord) og bedre enn «Master of Puppets», om det er teknisk mulig.
Karakter: 9,5/10

Justice for All

metallica-justice-for-all-5000147.jpg Den første platen etter at bassisten Cliff Burton døde. En tragedie som jeg føler jeg ikke trenger å skrive mer om, dersom du vet noe om Metallica, vet du hvor, hvordan, hvorfor og ikke minst hva det betyr for bandet. På dette albumet har Jason Newsted overtatt bassen. En skam egentlig; er omtrent umulig å høre bassen. Og metal uten bass er omtrent som sex uten noen tilstede. Det er ikke helt sant, det finnes faktisk veldig mange gode sanger på denne platen, men lydbildet er helt forandret. «Blackened» og «Harvester of Sorrows» er jo store klassikere på denne platen, det samme er vel, mer eller mindre dessverre, også One. One som etter min mening lukter MTV-sellout på lang avstand, er vel den sangen de fleste har hørt fra denne platen.
Karakter: 6/10

Metallica (The Black Album)

blackalbum.jpg Metallicas «store plate». En mer gjennomprodusert utgivelse skal man lete lenge etter. Som jeg nevnte lengre opp i teksten er denne platen, til tross for at den er veldig bra, nesten sterilisert. Det hindrer overhode ikke platen å inneholde noen veldig gode sanger. Alle har vel hørt, eller hørt om, sanger som «Sad But True», «The Unforgiven» og «Nothing Else Matters». Personlig vil jeg trekke fram sangen «Of Wolf And Man» som den beste på platen. Sikkert mest fordi jeg er spylei de andre sangene som er på platen.
Karakter: 7/10

Hvorfor har jeg da ikke laget karakterer på de siste platene, vel, nesten av samme årsak som at jeg bare gikk igjennom platene som Ozzy var med på av Black Sabbath-ablumene. Det var aldri det samme etter det punktet. «The Black Album» markerte slutten på noe bra, mens neste plate markerte starten på noe som overhode ikke var så bra.

La oss bare krysse fingrene at den neste platen de kommer med ikke er så dårlig. «St. Anger», som mange ikke liker, var slett ikke ille, men overhode ikke på høyde med de gamle klassikerne.


6 Responses to “Metallica”

 1. 1 Ole Marius

  Meget bra Kent.

  Vil si meg enig at Master of Puppets er det beste albumet de har laget.

 2. 2 Rocky

  Tror aldri jeg har hørt Kill’em All og Ride the Lightning, men Master of Puppets er og blir en klassiker innen genren, og det samme kan egentlig sies om Black Album. Det var det albumet som konverterte de fleste i min generasjon til metal-sjangeren.

 3. 3 Kent Vegard

  @ Ole M: Ja, Master of Puppets er virkelig et bra album. Det er svært få album der absolutt alle sangene er veldig bra, og dette er et av dem.

  @ Rocky: Ikke hørt Ride the Lightning? Det må vi jo gjør noe med ASAP! Du kan jo ikke gå igjennom livet uten å ha hørt den …

 1. 1 The Best of Coverlåter at |fatman|
 2. 2 http://www.Jauntblog.com
 3. 3 click this link

Leave a Reply