Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-includes/theme.php on line 576

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-content/plugins/xe-flickr/xe-flickr.php on line 11
Space - The neverending saga … at |fatman|

 

July 2007
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  


Space - The Neverending Saga …


Deprecated: Function ereg() is deprecated in /home/kentvegard/web/kentvegard.net/wp-content/plugins/xe-flickr/xe-flickr.php on line 47

Jeg har i alle år vært en stor fan av romspill. Det hele begynte egentlig med at jeg som liten datanerd fikk tak i spillet Elite av Ian Bell  og David Braben. Nei, ikke på PC, ei heller Amiga eller Commodore 64, men på vår første datamaskin; en Amstrad CPC 464. Det var som om en ny verden åpnet seg. Tenk, man kunne fly romskip ikke bare rett fram med muligheten til å svinge litt til høyre og venstre, men faktisk i alle plan. For å gjøre en lang historie kort; jeg var frelst, og er det egentlig enda!

Skal prøve å ta en liten gjennomgang av de romspillene jeg har spilt i løpet av årene, og som jeg virkelig liker, og da tenker jeg ikke på slike spill hvor man kun konsentrerer seg om å skyte ned andre romskip, asteroider, gigantiske meitemark, men som man også tar del i handel og lignende.


Elite (Orginalt utgitt i 1984)
elite1.jpgDet første spillet i “serien”. Spilte dette som tidligere nevnt på vår kjære Amstrad CPC 464 for ufattelig mange år siden. Og når jeg i dag ser skjermskudd fra spillet er jeg nesten flau, vel, det var jo bra på den tiden, men nå er jeg overbevist om at min sønn kan tegne bedre enn dette. Når det er sagt så kan han nok dessverre ikke lage bedre spillbarhet, for den er faktisk fantastisk. Enda i dag over 20 år etter jeg spilte Elite for første gang sammenligner jeg alle romspill med dette  spillet eller en av de senere utgivelsene.

Frontier: Elite II (1993)
Elite_II_Frontier.jpgFortsettelsen av Elite, større, bedre, mye bedre, enda større. Herregud hvor stort det egentlig er. Tror ingen spill har et like stort univers som Elite II, med kanskje unntak av First Encounters. Det er slik man skal lage et ordentlig romspill. Nå skal det jo nevnes at spillet har mer enn en feil, altså bug, men det gjør ikke noe. Dette var, etter min mening, en perfekt oppfølger. Jeg har ikke tall på hvor mange timer man spilte dette spillet på gutterommet i sin tid. Jeg tror jeg reiste til store deler av galaksen mens jeg handlet både lovlige såvel som ulovlige gjenstander. Jeg får faktisk abstinenser etter å spille romspill mens jeg skriver dette. Gleder meg til jeg får internet hjemme og kan laste ned Oolite!

First Encounters (1995)
Elite3_3.jpgBare 2 år etter Frontier: Elite II ble First Enounters utgitt. First Encounters hadde bedre grafikk, bedre … bedre av alt egentlig. Til og med bedre bugs! Så man kan egentlig kalle dette for en dårlig beta-utgave, eller til og med en alpha-utgivelse av et spill, men det var nok en gang et spill i Elite-serien så man tilgav vel det meste! Braben, han som laget dette spillet og de forutgående spillene gikk til og med til søksmål mot Gametek som var utgiver fordi spillet ble sluppet for tidlig.

Elite 4 (?)
I herrens år 1998 annonserte Braben at Elite 4 var under utvikling. Det har nå gått 9 år siden den gang, og jeg har ikke hørt noe mer om spillet på mange år. Det er ingen informasjon å finne på hjemmesiden til selskapet, ingen hete rykter på noen av de store spillsidene på internet. Så dersom man tenker litt rasjonelt vil man nok komme til den konklusjonen at spillet ikke blir utgitt, men nå tenker man ikke rasjonelt når det kommer til Elite. Nå tok det litt over 5 år for å skrive Frontier: Elite II og jeg velger å håpe på en utgivelse, og da gjerne til Playstation 3, uansett hvor urealistisk dette måtte høres ut.

Oolite
Prosjektet sin hjemmeside.

Oolite1.jpgOpen Source-prosjekt som skal bringe Elite tilbake til massene, vel, er vel bare vi gamle som husker spillet og ikke minst er interessert i spille noe slikt, men uansett moro er det! Grafikken er slett ikke dårlig heller, det vil si det kan overhode ikke vise til en like god grafikkmotor som Freelancer, men det er har Elite-følelsen, og det holder for meg.

Man har også muligheten til å legge til utvidelser, såkalte Expansion Packs, noe som gir flere oppdrag, flere skip, noe som sikrer mange, mange, mange timer med spilling.
 

Wing Commander: Privateer (1993)

WCP.jpgEt av de få Wing Commander-spillene jeg virkelig likte. Det var en god blanding mellom Elite (dog ikke i nærheten av like stort) og storyline som til tider fenger veldig godt. Drivet etter å få oppgradert de forskjellige våpnene, motorene etc var fengende og ikke minst var spillbarheten god. Jeg må si jeg trivdes som pilot, og co-pilot på dette spillet. Nei, det var ikke mulighet til å spille 2 stykker i lag, men vi klarte å dele oppgavene slik at det lot seg gjøre. Spill blir alltid artigere dersom man er flere.
 

Privateer 2: The Darkening (1996)

priv2.jpgFortsettelsen på Privateer om man vil kalle det for det. Hva kunne gå galt? Bedre grafikk, mer historie, jeg var i ekstase. Vel, den ekstasen varte ikke lenge, spillet var mindre, historien mer fastlåst, altfor mye video som egentlig ikke tilførte spillet noe ekstra.

Hva er det med spilldesignere og trangen til å ødelegge spill med påtvungne videoer som ikke tilfører noe? Jeg er egentlig bare glad det ikke kom Privateers III, det vil si jeg hadde sikkert spilt det, men jeg har en følelse av at det hadde bare vært en gigantisk skuffelse.

Privateer Gemini Gold

Prosjektet sin hjemmeside.

privateer-gemini-gold-screenshot-centurion-gothri-explosion.pngEn ordentlig gjenskapelse av Wing Commander: Privateer med litt ekstra snadder. I og med at grafikkmotoren til spillet er frigitt har en dedikert gjeng satt seg som mål å gjenskape spillet, det vil si grafikk oppdatering og lignende er blitt gjort. Er mulig å laste ned til Mac, Linux og Windows.

Verd å laste ned dersom du fortsatt kjenner trangen til å fordype deg i et univers du ikke har sett på 10-15 år. Personlig var dette et fint gjensyn med et spill jeg virkelig likte i sin tid, men jeg må innrømme at addiction factoren ikke var like tilstede nå som på den tiden, men uansett et veldig god prosjekt som er verd å se nærmere på dersom dette er typen spill du liker, evt dersom du vil mimre litt.

  

Freelancer (2003)

freelancer3.jpgGod grafikk: Ja. God spillbarhet: Ja. God historie: Ja. Noe så utrolig som et godt spill fra Microsoft. Jeg likte spillet, alt stemte, kunne selvfølgelig ha vært mer handel i spillet, men det gjorde ingenting. Historien drev spillet framover, underholdningen var tilstede, bare synd det krasjet på maskinen min. Og jeg er overbevist om at det var min maskin som var årsaken og ikke spillet, til tross for det faktum at det var levert av Microsoft.

Openlancer project

Prosjektet sine hjemmeside.

Tror egentlig de har tatt seg vann over hodet, men det er jo lov å håpe. Dersom du vil vite mer må du nesten sjekke ut hjemmesidene deres for nyheter. Jeg bruker å stikke innom med jevne mellomrom for å sjekke hvordan det går.

The Elite Club
Har kan man finne shareware nedlastninger av Frontier og First Encounters, dersom man ikke får nok av Oolite. 
  

Regner med at det er flere som liker denne typen spill? Eller har du kanskje andre sjangre du liker bedre? Jeg må innrømme at de siste årene har det blitt mye mer RPG enn romspill, men dersom det kommer ut et nytt godt romspill så blir jeg vel å kaste meg over det med nebb og klør.

 


10 Responses to “Space - The Neverending Saga …”

 1. 1 Daniel Aleksandersen

  Du bør prøve Homeworld 2 fra Sierra.

 2. 2 Ove

  Det er jo gromspill!

 3. 3 Ståle

  å Homeworld 1 for den saks skyld!

 4. 4 Kent Vegard

  Av slike spill tror jeg nok at jeg liker Master of Orion II best. Et fantastisk spill som nesten fortjener en egen liten hyllest i en blog! :)

 5. 5 Christer

  Ja dette vekker gode, gamle følelser tilbake…

 6. 6 Kent Vegard

  @Christer: Ja, dette er ikke bare gamle gode følelser, dette er faktisk historie, altså spillhistorie, som alle som har en datamaskin bør på et eller annet tidspunkt ha stiftet bekjentskap med!

 7. 7 Ole Marius

  x-ving vs tie fighter :)

 8. 8 Kent Vegard

  @Ole M: Men X-wing vs Tie Fighter hadde dog ingen form for handel var jo bare å banke gørre av motstanderen. Noe som i for seg var veldig gøy i den settingen :)

 1. 1 Elite IV - Sannhet i ryktene? at |fatman|
 2. 2 The Elder Scrolls - Ingen over … at |fatman|

Leave a Reply